Een bewonersinitiatief om aardgasvrij te verwarmen
In het project Warm Westerkwartier onderzoeken bewoners hoe zij hun woningen zonder aardgas kunnen verwarmen. Het idee is om de warmte uit de pijpleiding van de rioolzuivering te gebruiken. Deze leiding loopt langs de spoordijk naar de Lek, naast de wijk Westerkwartier. Hoeveel warmte kan er uit deze leiding worden gehaald en hoeveel huizen kunnen we daarmee verwarmen, via een warmtenet? Volgens de eerste schatting kunnen hiermee minstens 250 woningen van het aardgas af. En afhankelijk van de staat van de woningen en de mogelijkheden om ze goed te isoleren, kunnen dat er meer zijn. Met een haalbaarheidsonderzoek zoeken we dit uit.
Bewoners spelen een belangrijke rol in dit onderzoek! Iedereen kan in principe meedoen, zowel met een koop- als huurwoning.

Geef je mening!
Ben jij bewoner van de wijk Westerkwartier (zie onderstaande kaart)? Geef dan jouw mening voor het onderzoek naar duurzame collectieve warmte in jouw wijk! Het invullen van de enquête duurt een paar minuten. Scan de QR-code hiernaast of beantwoord hier de vragen. Dank voor je hulp!

Overzichtskaart van het projectgebied:

Veelgestelde vragen:
Wat is het doel van project Warm Westerkwartier?
Het doel van het project is onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor een aardgasloze warmteoplossing voor een groot deel van de woningen in de wijk Westerkwartier in Culemborg.
Deze leiding loopt aan de oostzijde langs de spoordijk naar de Lek en het Westerkwartier ligt hiernaast.
Wat krijgen de bewoners dan? Door het haalbaarheidsonderzoek krijgen we inzicht in de opties voor een collectief warmtesysteem in de wijk. Als er geen collectieve mogelijkheden zijn, geven we een individuele oplossing per woning. De bewoners bepalen met elkaar onder welke randvoorwaarden ze de collectieve warmteoplossing willen. Bijvoorbeeld: het mag niet meer kosten dan we nu betalen, we willen alleen lage of juist hoge temperatuurverwarming, de implementatiekosten zijn maximaal [een bepaald bedrag]. Ook zoeken we uit hoe we een collectief warmtesysteem zouden kunnen organiseren: rollen, verantwoordelijkheden, eigendom, beheer, juridische consequenties, etc.
Wat is de aanpak van het project?
We organiseren dit project in twee ‘sporen’, die gelijk optrekken:
- De participatie en betrokkenheid van de bewoners (werkspoor A)
- De technische en financiële verkenning van de opties (werkspoor B)
Waarom meedoen aan dit project?
Omdat de klimaatcrisis niet meer te ontkennen is. Ieder land, iedere stad, iedere buurt en dus iedere bewoner heeft duurzame keuzes te maken. Heftige overstromingen, bosbranden, en ook de oorlog in Oekraïne maken het versnellen van de energietransitie nog urgenter. Van gebruik van fossiele energiebronnen naar herbruikbare bronnen, bijvoorbeeld uit zon, wind, en ook uit bodem en water.
Met een collectief warmtesysteem heb je geen aardgas meer nodig en ben je klaar voor de toekomst. Je energiekosten blijven onder controle en je huis blijft comfortabel.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Volgens de huidige planning ontvangt iedere bewoner in de zomer van 2023 een aanbod: ‘Wat is haalbaar?’, ‘Wat kost het?’ en ‘Wat betekent het voor jouw huis?’. In de herfst 2023 hakken we gezamenlijk een knoop door (go/no-go). De randvoorwaarden van de bewoners blijven het uitgangspunt voor de beslissing. Van doorslaggevend belang is vanzelfsprekend het aantal huizen dat meedoet om de doorrekening rendabel te krijgen. Iedere bewoner maakt daarin zijn eigen keuze.
Hoe kan ik meedoen?
Je kunt je aanmelden via westerkwartier@vrijstadenergie.nl.
Wie zijn dit project gestart?
Dit project is een initiatief van enkele betrokken Culemborgers die vanuit hun beroep affiniteit hebben met het aardgasvrij maken van woningen en/of in het Westerkwartier wonen. Zij willen de mogelijkheden voor een collectief warmtesysteem voor een deel van Culemborg te verkennen. Dit is de initiatiefgroep.
Vanuit de initiatiefgroep breiden we de groep bewoners uit door per cluster woningen (met soortgelijke woningtypes) in de wijk een of twee trekkers te zoeken. Samen zullen zij de bewonersraad vormen.
In de clusters vormen we buurtgroepen om het onderzoek in gesprekken verder te ontwikkelen.
De projectleiders voor de participatie zijn Judith van Loon en Andrea Zierleyn (Zinpact). Theo Elfrink (bureau BDH) is verantwoordelijk voor de technische doorrekening.
Welke woningen en straten kunnen meedoen?
Het blauw omcirkelde gebied op de kaart valt binnen de scope van het project Warm Westerkwartier. Het haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of, en in welke vorm de woningen in dat gebied kunnen meedoen aan een collectieve warmteoplossing.

Veelgestelde vragen van wijkbewoners
Lees hier de vragen die bewoners stelden tijdens de informatiebijeenkomst op 18 februari 2023 en de antwoorden daarop.
Wat zijn de randvoorwaarden die de bewoners hebben bepaald?
Lees hier wat de randvoorwaarden zijn die bewoners hebben opgesteld, om deel te nemen aan een collectieve warmteoplossing in de wijk Westerkwartier.

Andere initiatieven voor duurzame warmte:
Samenwerking met Vrijstad Energie
Coöperatie Vrijstad Energie hielp dit bewonersinitiatief bij het opstellen van een projectplan en het rondmaken van de financiering. Daarnaast helpt Vrijstad Energie met de bewonersparticipatie en -communicatie. Een ervaren bureau is ingehuurd om de technische haalbaarheid door te rekenen. Het project Warm Westerkwartier wordt ondersteund door de gemeente Culemborg, Woningcorporatie Kleurrijk Wonen en het duurzaamheidsfonds van Betuwewind.



