3. Wat betekent het voor mijn woning?
Vraag 3.1
Het afscheid nemen van aardgas betekent ook het afscheid nemen van de CV-installaties zoals die in de meeste woningen aanwezig zijn. Toen ik in november 2017 de gemeente belde met de vraag of ik nog een nieuwe CV-ketel moest laten installeren (want mijn oude installatie is aan vervanging toe) kreeg ik als antwoord dat ik dat maar moest doen omdat de toekomst zonder aardgas nog lang op zich laat wachten. En nu wordt een heel ander verhaal verteld. Hoe kan dat?
Antwoord:
Het klinkt raar maar beide verhalen zijn waar. De overgang naar een aardgasvrije toekomst gaat een lange periode duren (10 -15 -20 jaar). Een CV-ketel heeft een gemiddelde levensduur van ca. 15 jaar. Als je acuut je installatie moet vervangen, omdat hij het niet meer doet en je nog niet hebt nagedacht over alternatieve mogelijkheden, dan is het logisch om een nieuwe ketel te laten installeren (je wilt immers in een warm huis wonen).
Als je echter weet dat het moment van vervanging van de CV-ketel naderbij komt, maar er geen noodzaak is om dat acuut te doen, is het verstandig om nu na te denken over alternatieve mogelijkheden, die wel aansluiten op de toekomstige situatie. Dat is ook één van de redenen waarom de gemeente Culemborg dit proces nu al in gang zet.
Vraag 3.2
Ik woon in een complex met een VvE. Kan ik dan toch meedoen?
Antwoord: Jazeker! Voor beslissingen die het hele appartementencomplex aangaan, zoals voor de collectieve voorzieningen, is wel de besluitvorming door de VvE vereist.
Vraag 3.3
Mijn ketel is net vervangen, moet ik hier dan toch aan meedoen?
Antwoord:
Dit proces gaat een aantal jaren duren, dus in de tussentijd is de ketel alweer een keer aan vervanging toe. Mocht de nieuwe energievoorziening er eerder komen, dan kan de ketel misschien in een woning worden geplaatst waar nog voor een paar jaar een ketel nodig is. Dat is ook het voordeel van het in kaart brengen van de behoeften van de gehele gemeente Culemborg, zodat alle bewoners tijdig duidelijkheid hebben.