5. Wat betekent het financieel?
Vraag 5.1
We moeten veel maatregelen nemen om ons huis aardgasloos te maken. Wie gaat dat betalen?
Antwoord:
Iedere bewoner moet zelf zijn aanpassingen aan het huis betalen. Wel zijn er voor enkele maatregelen landelijke subsidies beschikbaar. De gemeente Culemborg biedt daarnaast een duurzaamheidslening met lage, kostendekkende rente aan, om de maatregelen om het huis te verduurzamen te kunnen financieren. Kijk op https://www.culemborg.nl/inwoners/duurzaamheidslening_3844/ Op provinciaal en landelijk niveau wordt gewerkt aan andere financieringsmogelijkheden. Omdat we per buurt aan de slag gaan, kun je bekijken of je tegelijkertijd of met elkaar maatregelen neemt. Zo kun je ook besparen op de kosten.
Vraag 5.2
Waarom moeten inwoners de vervanging van het aardgasnetwerk gaan betalen?
Antwoord:
Omdat ieder huishouden gebruik maakt van warmtelevering via een netwerk. Dat doen we altijd al; dat zit verwerkt in de netwerkkosten. Het gebruik van aardgas is niet meer verantwoord, dus moeten we dit netwerk vervangen door een nieuw warmtenetwerk. Hoe dit eruit komt te zien, hangt af van de behoeften van de inwoners. In principe is de netwerkbeheerder (Liander) hiervoor de door de wetgever aangewezen partij. Liander heeft als wettelijke doelstelling om tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten een duurzaam en betrouwbaar netwerk aan te bieden. Maar de kosten die Liander maakt, moeten we met alle inwoners betalen: of via de belastingen, of via de aansluitkosten en transportkosten op de energierekening.
Vraag 5.3
Elektriciteit is 2 maal duurder dan aardgas (gerekend op basis van energie-inhoud). Hoe kan het dan dat voorgespiegeld wordt dat een elektrische warmtepomp (waarbij de warmte door elektriciteit wordt opgewekt) goedkoper kan zijn?
Antwoord:
Voor een deel komt dit door het rendement van een elektrische warmtepomp de zgn. COP (Coëfficiënt Of Performance of wel de prestatiecoefficiënt). Het warmterendement van een warmtepomp ligt hoger dan die van een CV-ketel. Tegelijkertijd is dit geen absolute waarheid. De verwachting is dat de elektriciteitsprijzen in de toekomst gaan variëren. Nu betaal je één tarief voor elektra (soms 2: dag- en nachtstroom), maar de verwachting is dat het elektriciteitstarief per uur of per kwartier gaat variëren afhankelijk van vraag en aanbod. Met de toename van wind- en zonne-energie zal het aanbod qua productie sterker gaan variëren. Bij veel wind en zon zal er veel elektra worden geproduceerd, waardoor de prijs zal dalen. In sombere en windstille perioden en wanneer de vraag hoog is, zal de prijs gaan stijgen. In toenemende mate zal het gebruik van elektriciteit ook bepaald gaan worden door de momentane prijs. Dit is mede bepalend voor de hoogte van de toekomstige energierekening per woning.
Vraag 5.4
Ik ben al wat ouder en u schetst het beeld dat deze transitie veel geld gaat kosten. In mijn situatie is het helemaal niet logisch om hieraan mee te doen. Daarnaast kan ik vanwege mijn leeftijd niet eens meer een lening krijgen. Wat moet ik nu doen?
Antwoord:
Dit is een voorbeeld van een vraag waarop we op dit moment nog geen goed antwoord kunnen geven. Daarom is het fijn dat dit type vragen worden gesteld, omdat we daar in het project een antwoord op moeten gaan formuleren. Binnen het project bestaan een groot aantal onzekerheden, waarvan we op dit moment nog niet weten hoe we die moeten ‘tackelen’. Het is voor nu belangrijk dat we een zo volledig mogelijk beeld ophalen van vragen waar we gezamenlijk een antwoord om moeten gaan bedenken.
Bij het op te stellen warmteplan willen we met iedereen rekening houden, dus wordt er ook voor jouw situatie een oplossing bedacht.
Vraag 5.5
Wat voor financiële steun levert de gemeente?
Antwoord:
De gemeente biedt aan bewoners een duurzaamheidslening aan met een lage, kostendekkende rente. Zie hiervoor https://www.culemborg.nl/inwoners/duurzaamheidslening_3844/