Zonneproject Den Heuvel
In 2022 hebben we 2.455 zonnepanelen geplaatst bij Stal Den Heuvel. De daken zijn gesaneerd van asbest, daarna zijn er panelen op gelegd. Daarnaast staan er nu rechtopstaande panelen op een veld, waar de schapen en koeien van eigenaar Gijs gewoon tussendoor kunnen grazen.
Zonnedak en laadplein Jan Wolkershof
In 2019 kreeg de wijk EVA-Lanxmeer het eerste coöperatieve laadplein van Nederland. Via het zonnedak met 784 panelen wordt energie opgewekt voor het opladen van elektrische auto’s.
Zonnedak Sporthal Parijsch
Sinds 2018 liggen er 778 zonnepanelen op het dak van Sporthal Parijsch.
Plannen voor nieuwe collectieve zonnedaken
Op dit moment zijn er geen concrete plannen voor nieuwe collectieve zonnedaken. Het plan om in 2024 een zonnedak te realiseren op Zwembad De Waterlinie gaat -vanwege onvoorziene omstandigheden- voorlopig niet door. Zodra er nieuwe plannen zijn kun je dit lezen in de nieuwsbrief van Vrijstad Energie of op deze website.
Veelgestelde vragen:
Hoe werkt een collectief zonneproject?
Als coöperatie maken wij afspraken met de eigenaar over het gebruik van het betreffende dak. We onderzoeken de mogelijkheden en maken een financieel plan. Als dat haalbaar blijkt, gaan we deelnemers werven die de zonnepanelen samen financieren.
De deelnemers worden lid van de coöperatie en de coöperatie schaft de panelen aan. De opbrengst van de panelen wordt verrekend met de deelnemers. Bij postcoderoosprojecten gebeurt dat via de energierekening, in andere gevallen wordt het bedrag gewoon overgemaakt.
Vrijstad Energie is formeel eigenaar van de zonnepaneleninstallatie en sluit een contract af met de deelnemers. De coöperatie zorgt voor de juiste verzekeringen en de goede werking van de panelen. Soms wordt de medewerking van de deelnemers gevraagd, bijvoorbeeld om samen de panelen schoon te maken.
Download hier de Informatiefolder.
Waarom zou ik meedoen aan een collectief zonnedak?
Collectieve zonneprojecten dragen bij aan het behoud van de aarde.
De aarde is niet van ons, maar wij dragen er wel zorg voor. De opwarming van de aarde veroorzaakt overstromingen, cyclonen en extreme droogtes, vooral in gebieden die al kwetsbaar zijn. Een collectief zonneproject draagt bij aan een leefbare aarde, ook voor minder rijke landen. En voor onze kinderen en kleinkinderen.
Duurzame elektriciteit uit een collectief zonneproject vermindert de behoefte aan fossiele energiebronnen, waarmee grijze stroom wordt opgewekt. Deze heeft vaak nadelige gevolgen: aardbevingen in Groningen door aardgaswinning, eeuwige zorg voor kernafval uit kerncentrales en misstanden in steenkoolmijnen.
In eigen hand. Vrijstad Energie is onafhankelijk
Niet alleen de overheid en grote energiebedrijven kunnen bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat kunnen wij als inwoners en bedrijfsleven van Culemborg ook, door het ontwikkelen van collectieve zonnedaken.
Vrijstad Energie is een onafhankelijke coöperatie, opgericht door Culemborgers. De gemeente Culemborg ondersteunt het initiatief maar heeft geen zeggenschap. Leden van Vrijstad Energie hebben stemrecht op de ledenvergadering (het hoogste orgaan in de coöperatie) en daarmee invloed op het beleid en de financiële gang van zaken.
Deelnemers in een collectief zonneproject krijgen maximaal inzicht in de gerealiseerde opbrengst en de gemaakte kosten. Elk jaar krijgen zij een financieel overzicht van Vrijstad Energie, en waar nodig lichten we dit persoonlijk toe.
Hiermee kun je zien dat er geen geld aan de strijkstok blijven hangen. Vrijstad Energie kan winst maken, maar heeft in haar statuten opgenomen dat andere doelstellingen minstens net zo belangrijk zijn, zoals meer duurzame energie, gelijkwaardige profijtverdeling en een sterke lokale gemeenschap.
Samen. Vrijstad Energie is een coöperatie
De coöperatie is een mengvorm tussen een onderneming en een vereniging. Burgers, bedrijven en organisaties uit Culemborg kunnen lid worden en ze bepalen samen het beleid en de gang van zaken.
Lokaal. Wij doen het voor en door Culemborgers
Een collectief zonneproject verbindt het bedrijfsleven met de inwoners van Culemborg. Organisaties en bedrijven stellen daken of weilanden ter beschikking, tegen een beperkte onkostenvergoeding. En inwoners kunnen profiteren als ze meedoen aan een zonneproject.
De voordelen op een rijtje
- Rendement. Je investeert in 1 of meer zonnepanelen, die deel uitmaken van een groter collectief systeem. Rendement wordt gegenereerd door een vergoeding voor de duurzaam opgewekte elektriciteit en door een fiscaal voordeel op jouw energierekening. Het beoogde rendement ligt tussen de 3 en 5%. Dat is ruimschoots meer dan op een spaarrekening.
- Schaalvoordeel. Door deelname in een groter project kan er meer rendement behaald worden. Schaalvoordelen worden behaald op de aanschaf en installatie en door collectief beheer en administratie. Risico’s worden samen gedeeld.
- Samen is leuk. Een collectief zonnedak is leuker dan alleen. De installatie en periodieke schoonmaak gaan we zelf oppakken, we maken er een feestje van!
- Gemak. Als jouw eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen, of je vind het lelijk of veel gedoe, is een collectief zonnedak een uitgelezen kans om toch zelf aan duurzame opwekking te doen.
- Milieu. Vermindering van CO2-uitstoot en fossiele brandstof.
- Lokale economie. Een collectief zonnedak wordt gerealiseerd voor, maar ook zoveel mogelijk dóór Culemborgers.
Hoe kan ik me aanmelden voor een project?
Als je lid word (slechts € 10 per jaar) houden we je op de hoogte van nieuwe plannen.
Geen lid? Dan is het handig om je te abonneren op onze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van nieuwe projecten.
Je kunt ook alvast een mail sturen naar info@vrijstadenergie.nl, om te laten weten dat je belangstelling hebt voor deelname aan een collectief zonnedak.
Ik wil graag zonnepanelen op mijn eigen dak. Kunnen jullie daarbij helpen?
Jazeker. Klik hier voor het aanvragen van een vrijblijvende offerte.