Marjo Hunting en Annelies van den Akker bewonen een vrijstaande woning en hebben dus veel oppervlakte aan buitenmuur. Marjo: “We wonen hier nu 20 jaar, maar de buitenmuren zijn nog in de originele staat van 1970. De behaaglijkheid van de woning laat in de winter te wensen over. Daarom gaan we nu de isolatie verbeteren.” De buitenmuur bestaat uit een gemetseld buitenblad en een houten binnenblad. Het houten skelet is gevuld met 2 laagjes tempex van 1 cm dik. De isolatiewaarde voldoet niet aan de huidige standaard. Deze bouwwijze maakt het echter moeilijk om van buitenaf te isoleren, zoals te doen gebruikelijk bij een traditionele spouwmuur. Eigenlijk is de enige manier om dit te kunnen doen het openbreken van de wanden van binnenuit.
En zo geschiedt het thans ten huize van Marjo en Annelies.
Marjo heeft de gipsplaten bekleding verwijderd en de oude isolatie er uitgehaald. Je ziet uiteindelijk alleen een kaal houten skelet en de binnenzijde van de gemetselde buitenmuur (op de foto rechts). Nu brengt hij 12 centimeter dikke PIR-schuimplaten aan. Omdat die platen niet flexibel zijn, moeten de stukken precies op maat worden gezaagd om te passen tussen de houten delen (op de 1e foto boven links). PIR heeft een hoge isolatiewaarde. “Met 12 centimeter gaan we er dus enorm op vooruit qua energiehuishouding.” De totale wanddikte blijft ongewijzigd, er wordt dus geen binnenruimte prijsgegeven. Marjo waarschuwt wel dat bij het zagen en inbrengen van de schuimplaten gebruik van een mondkapje en (bouw)stofzuiger noodzakelijk is. “Er komen veel fijne vezels vrij. Dat is geen fijn spul.” Als alle naden zijn afgeplakt met aluminiumfolie, wordt het geheel met nieuwe gipsplaten bekleed (zie 3e foto hieronder links).
De operatie leverde ook een minder aangename verrassing op. “Een deel van de houten constructie bleek verrot, door optrekkend vocht uit de kruipruimte. De spleet die dat veroorzaakte sluit ik nu af en ik vernieuw het rotte deel”. En passant heeft hij ook een oude schoorsteen verwijderd. Een hele renovatie dus!
Marjo: “Het is een behoorlijke klus, en ingrijpend omdat het in bewoonde conditie moet geschieden Het werk vereist aandacht, tijd en geduld en bovenal toewijding. Maar ik weet waar ik het voor doe; een grote kwaliteitsverbetering van onze woning!”