Renée woont in een hoekwoning aan het Bakelbos, een straat waar de sociale cohesie groot is. Door deelname aan project Minder op de meter zijn zeker 17 huishoudens nu actief aan de slag met energiebesparing. Bewoners delen kennis met elkaar en bekijken hoe ze kunnen samenwerken.
Hoe kwam je terecht bij project Minder op de meter?
Via Marieke, een straatgenoot die bij een bijeenkomst van Minder op de meter was geweest. Zij polste of ik samen met haar kartrekker wilde worden om met de straat mee te doen aan het project. Dat wilde ik wel, omdat ik graag zo weinig mogelijk energie gebruik en daarmee zoveel mogelijk wil bijdragen aan een goed milieu. Dus ik dacht: alle kennis die ik daarover kan vergaren, dat is fijn!
Daarnaast speelde de gedachte om collectief iets te doen, want we zijn een heel leuk straatje. We wilden onderzoeken of we dezelfde maatregel in meerdere huizen konden uitvoeren, of samen energie opwekken. Elkaar ondersteunen, dat is de insteek.
Hoe zijn jullie gestart?
Er is al veel gemakkelijk contact in onze straat. Mensen lenen spullen van elkaar en we hebben een straatapp. Daarin plaatsten Marieke en ik een oproep over Minder op de meter: dit is het project en wie wil er meedoen? Daarna volgde een bijeenkomst bij mij thuis met uitleg door Andrea (projectleider Minder op de meter) en Jori (energiecoach bij Vrijstad Energie). Vervolgens liet Minder op de meter een energierapport maken op basis van een voorbeeldwoning in de straat, waar nog het minst aan was gebeurd. Alle buren die meededen kregen dat rapport, met een heel uitgebreide bijlage over de verschillende energiebesparende maatregelen die je kunt nemen. Die bijlage vond ik een van de interessantste dingen van het project, omdat daar zoveel informatie in staat waar je steeds op kunt teruggrijpen.
Energiecoaches en warmtesafari
Bij alle deelnemers aan Minder op de meter is een energiecoach op bezoek geweest. Die gaf aanvullend advies op maat voor verduurzamingsmaatregelen. Want veel woningen zijn verbouwd en daardoor niet hetzelfde als de voorbeeldwoning. Het is leuk dat de energiecoach met je meedenkt over oplossingen voor ingewikkelde dingen.
Wat ook inzicht gaf was de warmtesafari. Met een infraroodcamera zijn foto’s gemaakt van de woningen, om te ontdekken waar warmte ontsnapt. In mijn huis zijn veel foto’s gemaakt, zowel binnen als buiten. Aan de kleur zie je waar de energie weglekt. Zo werd bijvoorbeeld bevestigd dat de ruit aan de voorkant een zwakke plek is. Ik heb nu besloten om die te laten vervangen door HR++ glas.
Welke maatregelen ga je nog meer nemen?
Ik heb het platte dak nu laten isoleren en we zijn inmiddels met 5 huishoudens aan onze zijde van de straat achter zonnepanelen aan. De kogel is bijna door de kerk. Ook laat ik glas vervangen: voor twee glas-in-loodraampjes komt HR++ glas. Ik ben heel benieuwd of ik het effect van die maatregelen ga terugzien op mijn energierekening. Als ik straks zonnepanelen heb in elk geval wel. Ik wil (op termijn) heel graag een elektrische auto gaan rijden. Het lijkt me zó leuk, om met eigen opgewekte energie auto te kunnen rijden.
Wat heeft deelname aan Minder op de meter je opgeleverd?
Ik heb veel kennis opgedaan. Het naslagwerk bij de rapportage van de voorbeeldwoning is echt top! Dat pakte ik er laatst weer bij toen ik met het dak aan de slag ging. En ook de bijeenkomsten met de buren zijn waardevol. Je hoort dan wat anderen al gedaan hebben gedaan en welke kennis zij hebben. Iemand uit de straat die al zonnepanelen had zei “Wij hebben al ervaring, dus als je dingen wil weten, kom maar langs.” Daar zit de meerwaarde van het project, je ontdekt hoe je met elkaar kunt samenwerken en je stapt sneller op elkaar af als je vragen hebt.
Ik ben meer maatregelen gaan nemen toen ik eenmaal met het project meedeed. Dat had ik anders niet zo snel gedaan. Ook kleine maatregelen: samen met energieconciërge Jori hadden we een klusochtend in de straat om onder andere tochtstrips aan te brengen in een aantal woningen.
Tip van Renée
Zeker meedoen! Je wordt er wijzer van en je wordt aangezet om maatregelen te gaan uitvoeren. Het heeft bij ons in de straat echt iets in gang gezet.