Door Han Horstink
Ellen van Esbroek en Niek van Hees hebben in een paar jaar tijd ervaring opgedaan met woningisolatie, eerst als huurder en daarna als eigenaar. Begin 2018 betrokken zij hun jaren ’30 woning aan de Oosterwal. Maar al snel merkten zij dat zij bij strenge vorst en harde wind wel voor € 400 per maand verstookten. Tijd dus om iets aan isolatie te doen! Niek: “We zaten echt in tweestrijd. We wilden de woning graag verbeteren, maar als huurder ga je geen grote investeringen doen.” Wel hebben zij samen met de verhuurder de oude en inefficiënte cv-ketel vervangen. Daarnaast hebben zij de enkelglas ramen heel goedkoop geïsoleerd met plasticfolie, met de föhn strak tegen het raam gespannen. Ellen: “Je zag er bijna niets van en het effect was goed te merken!” Ook voor het glas-in-loodraam hebben zij dit toegepast. De derde maatregel was het aanbrengen van radiatorfolie aan de achterzijde van de radiatoren.
Ze waren erg blij dat zij anderhalf jaar geleden deze woning konden kopen. Niek: “Nu konden we echt gaan investeren in het huis. We hebben eerst een prioriteitenlijst gemaakt, waarbij verduurzaming bovenaan stond. Via de ASN Bank konden we een duurzame hypotheek afsluiten met gunstige voorwaarden.” Deze hypotheek én de landelijke subsidieregeling voor isolatie, maakten mogelijk om direct het eerste jaar zowel de zolder, de spouwmuur als het glas te laten isoleren. Ellen: “We hebben voor alles lokale bedrijven gezocht, we zochten echt naar mensen die bij ons passen. Zo hebben we de zolder laten isoleren door aannemer Groenluik. Zij dachten echt met ons mee, snapten wat wij wilden en gaven goed advies.” Zo hebben zij de zolder op hun voorstel geïsoleerd met 16 cm van het milieuvriendelijke houtwol.
De ramen hebben ze nu goed laten aanpakken, door Henri Zomers uit Geldermalsen. Hij heeft de kozijnen vervangen en HR++ glas geplaatst. Door de nieuwe kozijnen zijn alle kieren verleden tijd. Niek: “Aan ventilatie hebben we eigenlijk te laat gedacht, nu hebben we niet overal ventilatieroosters. Dat lossen we nog op als we de achtergevel aanpakken en de uitbouw realiseren.” Ook het glas-in-loodraam is nu goed geïsoleerd, met een voorzetraam aan de binnenkant, zodat het van buiten nog steeds een mooi gezicht is.
Ellen: “Het fijne is dat elke verbetering voelt als een gigantische stap vooruit. Dat geeft echt veel voldoening!” Nu zijn ze bezig met zonnepanelen. Zij wonnen een set zonnepanelen van het Energieloket en de gemeente Culemborg. Toch is het nog spannend of ze hiervoor een vergunning krijgen, omdat ze te maken hebben met een beschermd stadsgezicht aan de zonnige straatkant: de zijde waar de panelen vanzelfsprekend geplaatst dienen te worden voor optimaal rendement. Ellen en Niek hebben echter goede hoop dat hun bijdrage aan een klimaatneutraal Culemborg in 2040 de positieve doorslag zal geven.
De volgende stap daarna zal de uitbouw op het binnenplaatsje achter het huis zijn. Ellen: “Ook dat willen we zo duurzaam mogelijk doen, met houtskeletbouw en een groen dak, tenminste als dat betaalbaar is. In elk geval willen we zoveel mogelijk met gerecyclede materialen werken. Ik hoef geen heel nieuwe keuken. Het is veel leuker om onderdelen van onze oude keuken opnieuw te gebruiken.”