In 2019 werden er ruim 40.000 warmtepompen verkocht, 32 procent meer dan in 2018. Het laat zien dat de elektrische pompen voor huisverwarming steeds populairder worden. Consumenten maken zich nog wel zorgen over het lawaai van een warmtepomp.

Dat blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020 dat vandaag verschijnt. Het rapport ondervraagt fabrikanten en installateurs van warmtepompen. In totaal zijn er eind 2019 iets minder dan 200.000 pompen geinstalleerd in Nederland.

Uit de cijfers blijkt dat de vraag naar warmtepompen sinds 2015 explosief groeit. De fabrikanten verwachten dan ook dat de komende jaren zelfs een verdubbeling van de vraag mogelijk is. In 2030 zullen er volgens de branche minstens 1,4 miljoen warmtepompen geïnstalleerd zijn. Als gas de komende jaren duurder wordt zal de warmtepomp aantrekkelijker worden, is het idee.

Goede isolatie is nodig

Omdat Nederland van het gas af moet, zullen warmtepompen waarschijnlijk onmisbaar worden. Als er geen alternatief zoals stadswarmte voorhanden is, kan de warmtepomp uitkomst bieden.

Voorwaarde is wel dat een huis goed geïsoleerd is. Anders verbruikt de pomp te veel elektriciteit om rendabel te zijn. Gebrekkige isolatie is volgens de sector hét grote struikelblok voor de installatie van meer warmtepompen. Mede daarom installeren vooral bewoners van nieuwe woningen een warmtepomp; de groei van de verkoop is vooral te danken aan nieuwbouw.