Maak kennis met Manon en Menno. Zij verduurzamen hun woning met natuurlijke materialen.
In mei kregen Manon en Menno de sleutel van hun woning aan de Lindeboom in de Culemborgse wijk De Hond. Eerder woonden ze in Zeeland, waar ze een kerkje uit 1958 verbouwden tot woonhuis en dit van energielabel G naar A++ brachten! Daarbij kozen ze bewust voor natuurlijke materialen.
Hun nieuwe tussenwoning in Culemborg (bouwjaar 1978) gaan ze op een soortgelijke manier verduurzamen. Het dak wordt gerenoveerd, van binnen geïsoleerd en er komen zonnepanelen op. Ook de benedenvloer gaan ze isoleren. Zo wordt het huis energiezuinig én comfortabel. Voor project Minder op de meter brengen Manon en Menno alle stappen in beeld. Laat je inspireren en kijk mee!
Bekijk video 1: kennismaken
Bekijk video 2: dakisolatie
Bekijk video 3: vloerisolatie
Wil je meer informatie over vloerisolatie met thermoskussens? Bekijk hier een video met uitgebreide uitleg.
Bekijk video 4: zonnepanelen
Even voorstellen
Manon: redacteur, schrijft onder andere over onderwijs en opvoeding. Menno: interieurontwerper en docent duurzaamheid (Technische Universiteit Eindhoven). Manon en Menno zijn ouders van twee kinderen: “Daardoor zijn we anders gaan kijken naar de wereld en hoe we daarmee om willen gaan.”
Wat gaan jullie doen in huis?
Het huis is uit 1978 en nog vrijwel in de oorspronkelijke staat. Het dak is minimaal geïsoleerd. Omdat het zo’n groot dak is, wordt het in de zomer al snel warm in huis. Ook willen we ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid goed is, waardoor het binnenklimaat gezond is. Omdat deze tussenwoning een leiendak heeft dat naadloos overgaat naar de daken van de buren, gaan we ons dak aan de binnenkant isoleren. Tussen de dakbalken wordt cellulose ingeblazen (gereycled krantenpapier). Dit materiaal werkt als een buffer: het houdt de warmte in de zomer buiten, terwijl die in de winter juist binnen blijft. Zo kun je warmte reguleren zonder dat je daarvoor airconditioning nodig hebt.
Het voordeel van dit woningtype is dat het dak reikt tot op de eerste verdieping. We hebben dus nauwelijks muuroppervlak om te isoleren. En op dat grote dak komen zonnepanelen. De benedenvloer heeft al vloerverwarming, maar gaan we ook laten isoleren. En dan gaan we eerst maar eens een jaar stoken om te ontdekken wat we nou echt verbruiken. Vervolgens kunnen we kijken wat er nog nodig is.
Waarom kiezen jullie voor natuurlijke materialen?
Ten eerste omdat de kwaliteit heel goed is en het daardoor meer wooncomfort oplevert. Natuurlijke materialen zijn ook veel prettiger om mee te werken, in tegenstelling tot materialen zoals steenwol, glaswol of verf op terpentinebasis.
Ten tweede vanwege de lagere milieu-impact. Gek om te bedenken misschien, maar ooit gaan deze huizen weer tegen de vlakte. Wat laten we dan achter? Liever hernieuwbare materialen dan belastende materialen als polystyreen bolletjes.
Tips van Manon en Menno:
- Begin met isoleren, dat is stap één. Een warmtepomp moet je afstemmen op je exacte verbruik. Dat heeft dus pas zin als je huis goed geïsoleerd is.
- Praat met buren, wijkbewoners, kennissen over je plannen en deel ervaringen. Ga naar een informatieavond van Vrijstad Energie: je kunt altijd wat van elkaar opsteken!
- De gemeente biedt een duurzaamheidslening aan voor isolatiemaatregelen. Je kunt momenteel lenen tegen een rente van 1,6%. In veel gevallen zul je de maandlasten van de lening kunnen wegstrepen tegen de kosten die je bespaart op je energieverbruik. Bovendien gaat je wooncomfort omhoog én je huis wordt meer waard. Je hebt dus voordeel op de korte en langere termijn.