Corine en Marcel wonen in een woning uit 1957 aan de Jan van Riebeeckstraat. Samen met straatgenoten deden zij vanaf 2021 -als een van de eerste straten- mee aan project Minder op de meter. Ze hikten toen al een poosje aan tegen het nemen van energiebesparende maatregelen in huis. “We waren het wel van plan, maar het kwam er niet van om er iets mee te doen. Door deelname aan Minder op de meter deden we kennis op en kregen we het vertrouwen dat we met betrouwbare leveranciers in zee gingen.”
Hoe kwamen jullie terecht bij Minder op de meter?
Via Olga, een overbuurvrouw. In de straat-appgroep kwam een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over het project. Daar zijn we naartoe gegaan en toen vonden we het direct interessant. Vooral omdat we al een hele tijd ideeën hadden over energiebesparing. Dit was de stok achter de deur die we nodig hadden. We vonden het heel prettig dat de mensen die dit project uitvoeren hun kennis belangeloos met je willen delen. Dat het dus geen partijen zijn die je iets willen verkopen.
Hoe beviel het om mee te doen?
Marcel vertelt: “Wij hadden de twijfel of gevelisolatie bij ons type huis op de lange termijn problemen zoals vochtdoorslag zou kunnen geven. Dus ik vond het heel plezierig om dat met een energiecoach te kunnen bespreken. Uiteindelijk hebben we -mede door zijn advies- een goed besluit kunnen nemen.
Deelname aan Minder op de meter heeft ons nog iets bewuster gemaakt van het belang van energiebesparing. Ook gaf het ons vertrouwen dat we met betrouwbare partijen werkten. Het was fijn dat leveranciers, die drukbezet zijn, eerder beschikbaar zijn als je met meerdere buren tegelijk een maatregel laat uitvoeren. Én dat we een korting ontvingen omdat er meer huizen meededen.
Welke maatregelen hebben jullie uiteindelijk genomen?
Toen we begonnen aan Minder op de meter hadden we nog geen maatregelen genomen. Nu, 1,5 jaar later, hebben we gevelisolatie, vloerisolatie in de kruipruimte en zonnepanelen. Wat we nog willen doen is plafondisolatie in de gang. Verder hebben we onze thermostaat iets slimmer ingeregeld.
Hoe is jullie energieverbruik voor en na de maatregelen? Merk je verschil?
We kunnen ons verbruik volgen via een app. Daarop zie je dat ons stroomverbruik sinds we zonnepanelen hebben enorm is gedaald! Meer dan gehalveerd.
Maar ook verbruiken we zo’n 30% minder gas. Dat zal het gevolg zijn van de extra isolatie, aanpassing van ons gedrag (bijvoorbeeld korter douchen) en de slimmere instelling van de thermostaat. We schatten dat we gemiddeld in een jaar net zo veel energie gaan opwekken als we gebruiken.
Uit welke stappen bestond het project voor jullie?
Na de eerste informatiebijeenkomst hadden we een straatbarbecue waar werd gevraagd wie modelwoning wilde zijn voor een uitgebreide energiescan. Dat wilden wij wel. We hebben daarna de buren met dezelfde woningtypes bij ons thuis uitgenodigd om ze daarover te informeren.
Er volgden verschillende Minder op de meter-bijeenkomsten, zowel online als op locatie. Bijvoorbeeld in de Gelderlandfabriek waar leveranciers (van zonnepanelen en isolatie) zich presenteerden. En we hebben een online vragenlijst ingevuld in een rekenprogramma. Dat gaf inzicht in hoeveel geld we uitgaven aan energie en met welke maatregelen we het meeste konden besparen. Met de energiecoach hebben we de uitkomst van die rekentool besproken, vooral over de praktische uitvoering en de risico’s. Dat heeft ons scherper gemaakt en geholpen bij het doorhakken van knopen.
Was milieu een overweging om mee te doen?
Jazeker, dat terugverdienen was niet eens het allerbelangrijkste. Het is fijn om iets te kunnen bijdragen aan het milieu. Toen we begonnen met Minder op de meter waren de energieprijzen ook nog niet zo hoog.
Wat heeft deelname aan Minder op de meter je gebracht?
Corine: “Eigenlijk heeft dit onderwerp niet direct mijn interesse, maar door mee te doen aan Minder op de meter krijg je heel makkelijk informatie aangereikt die je nodig hebt om beslissingen te kunnen nemen. Zoals een PowerPoint die je nog kunt nalezen, je kunt makkelijk vragen stellen. Dat vond ik er heel fijn aan.” Marcel: “Het is door Minder op de meter een project van ons samen geworden, waarbij we allebei onze eigen krachten konden inzetten.” Corine vult aan: “Dat klopt, ik ben echt een aanpakker, maar dat doe ik minder snel als ik geen idee heb waar het over gaat.” Marcel: “We kregen informatie die voor ons allebei goed te begrijpen was en waarmee we als niet-technici weloverwogen keuzes konden maken.”
Hebben jullie gebruik gemaakt van een subsidie?
Ja, via RVO Nederland, maar dat vroeg wel wat doorzettingsvermogen. Het aanvragen was best ingewikkeld.
Welke tip heb je voor andere Culemborgers die aan de slag willen met energiebesparing?
Wij raden iedereen aan om mee te doen met Minder op de meter. Juist omdat je het met de straat doet is het ook nog leuk. Je leert elkaar beter kennen en mensen hielpen elkaar met advies en het uitwisselen van offertes.
We werden af en toe gepusht om de volgende stappen te nemen, door buren of door de projectleiders van Minder op de meter. En als je merkt dat de buren al een stapje verder zijn stimuleert dat ook om zelf door te gaan. Nu heeft bijna iedereen in ons rijtje zonnepanelen.”
Tips van Corine en Marcel:
- Zorg ervoor dat je niet overweldigd raakt. Begin met een paar maatregelen, stap voor stap. Daar hielp het programma ook bij, om meer focus te krijgen en te bepalen welke maatregelen het meeste zouden opleveren, ook qua comfort.
- Gewoon meedoen!
- En als je zonnepanelen laat leggen: haal wat extra (tweedehands) dakpannen.