Minder op de meter helpt woningeigenaren bij verduurzaming
Vanwege succes wordt dit project een structurele dienst!
Na twee jaar project Minder op de meter (zie terugblik hieronder) is de gemeente Culemborg zo enthousiast dat ze Vrijstad Energie heeft gevraagd heeft om Minder op de meter als structurele dienst aan te bieden. Alle eigenaren van koopwoningen in Culemborg kunnen ondersteuning krijgen bij de verduurzaming van hun huis, inclusief begeleiding bij de realisatie van energiebesparende maatregelen.
We werken per straat, met dezelfde huistypes. Want samen optrekken met de buren maakt het makkelijker én leuker om je energierekening omlaag te krijgen. Dat was al de aanpak van Minder op de meter, maar vanaf nu gaan we met grotere aantallen huizen werken.
De maatregelen zorgen voor een lagere energierekening en voor meer wooncomfort (warm in de winter, koel in de zomer). Je bepaalt zelf welke maatregelen je neemt.
Overbrugging
Het opzetten van een structurele dienst kost tijd. Om ervoor te zorgen dat je intussen kunt doorgaan met het verduurzamen van je huis is er een overbruggingsperiode. Daarin kun je gebruikmaken van deze ondersteuning:
- Een energiecoach kan bij je langskomen om te adviseren wat voor jouw huis de beste energiebesparende maatregelen zijn. De kosten hiervoor zijn € 20,-.
- Je krijgt een digitaal dossier over je huis met alle informatie uit het energiegesprek. Je kunt dit dossier vervolgens zelf aanvullen.
- Ga je aan de slag met de uitvoering van isolatiemaatregelen? Gebruik onze handige checklists voor het aanvragen, beoordelen en vergelijken van offertes. En bekijk de lijst van leveranciers die wij aanbevelen.
- Wil je ISDE-subsidie aanvragen? Bekijk eerst dit handige stappenplan.
- Doe inspiratie op in de toolkit ‘energie besparen voor initiatieven’ van HIER.
Meer weten? Contact?
Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem contact met Han Horstink via mail minderopdemeter@vrijstadenergie.nl of telefoon (06-10671846). Of ga langs bij de Energiewinkel (Markt 20, naast de fonteinen). Ook Steven Hulst blijft betrokken als inhoudelijk projectadviseur.
Kijk mee met Manon en Menno; deelnemers aan Minder op de meter
Manon en Menno verduurzamen hun woning uit de jaren ’70 met natuurlijke materialen. In een serie vlogs kun je zien hoe ze dit aanpakken. Bekijk video 1 waarin ze hun plannen delen, video 2 over dakisolatie met cellulose, video 3 over vloerisolatie met thermoskussens en video 4 over zonnepanelen.
Bewonersverhalen
Laat je inspireren door verhalen van deelnemers aan Minder op de meter.
- Renée woont aan het Bakelbos en zij vertelt hoe Minder op de meter echt iets in gang heeft gezet in de straat.
- De Jan van Riebeeckstraat startte in 2021 als een van de eerste straten met het project. Marcel en Corine vertellen wat deelname aan Minder op de meter hen heeft opgeleverd.
- in gesprek met Jeanne, die met acht buren van de Akelei meedoet aan Minder op de meter.
- Lees het interview met deelnemers in de Culemborgse Courant.
- Het verhaal van Daan en Nanouk, die wonen aan Achter ’t Zand.
- Lees hier een interview met voormalige projectleiders Judith en Andrea
Terugblik: de eerste deelnemers aan project Minder op de meter
Project Minder op de meter is gestart in 2021 in een deel van de Jan van Riebeeckstraat en de Ravelijnstraat. In de zomer van 2021 waren de eerste informatieavonden voor bewoners van deze straten. Na ruim 100 huizen begon in voorjaar 2022 de tweede ronde van Minder op de Meter. Door de gestegen energieprijzen was de belangstelling zo groot dat er in totaal ruim 250 huiseigenaren meededen. De begeleiding bij offertes werd tot mei 2023 gedaan door de WoonWijzerWinkel in Tiel. Daarmee zijn we gestopt omdat we dit in Culemborg willen organiseren. Dicht bij huis en met een eigen lijst van leveranciers.
Lees hier waarom bewoners besloten om mee te doen met Minder op de meter.