Stap 1: Check de isolatie van je woning
Check de isolatie van je dak, buitenmuren, de vloer van de begane grond (kruipruimte) en het glas in de ramen. Schrijf per onderwerp op hoe de situatie van jouw isolatie gesteld is.
Stap 2: Aan de slag om de isolatie te verbeteren
Wat heb je minimaal nodig om naar een aardgas vrij huis te komen?
- Gevelisolatie: spouwmuurisolatie
- Vloerisolatie: (zeer) goede isolatie
- Dakisolatie: (zeer) goede isolatie
- Ramen woonruimtes: HR++ glas
- Ramen Slaapkamers: HR++ glas
Stap 3: Verbeter de ventilatie
Goede ventilatie is belangrijk omdat het bijdraagt aan je gezondheid. In veel woningen is de ventilatie onvoldoende.
Natuurlijke ventilatie
Huizen die gebouwd zijn tot ongeveer 1980, maken gebruik van natuurlijke ventilatie. Dit gaat via raampjes en roosters (dus geen mechanische afvoer). De ventilatie kun je verbeteren met een ventilatiesysteem die warmte terugwint. In de zomer kunnen dan de raampjes en roosters voor de frisse lucht zorgen. In de winter houd je deze dicht en schakel je het ventilatiesysteem in. Zo krijg je een goede ventilatie en het wooncomfort verbetert: er komt geen tocht uit de roosters of de raampjes.
Mechanische ventilatie
Je kunt mechanische ventilatie automatisch laten werken. Sensoren zorgen ervoor dat de kwaliteit van de lucht op het juiste niveau blijft. Zo heb je nooit te veel of te weinig ventilatie waardoor je ook weer energie bespaart.
Stap 4: Check je radiatoren
Als je uiteindelijk de cv-ketel vervangt door een duurzame verwarmingsbron, moet checken of jouw radiatoren geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming. Als dat niet zo is, houd dan rekening met toekomstige aanpassingen aan je afgiftesystemen zoals aanleggen van vloerverwarming of het plaatsen van speciale lagetemperatuurradiatoren.
Als je isolatie inmiddels goed op orde is, kun je alvast checken of je je huis met een lage keteltemperatuur kunt verwarmen. Zet de keteltemperatuur op 50 graden en voel of het comfortabel is in je huis. Mocht je een aanbouw willen plaatsen: leg dan direct vloerverwarming aan. Dit geldt ook voor het vervangen van je vloer(bedekking): een perfect moment om vloerverwarming aan te brengen.
Stap 5: Elektrisch koken
Je zet hiermee geen grote stap (met koken verbruik je erg weinig gas) maar wel een noodzakelijke voor als je straks je aardgaskraan sluit.
Nieuwe keuken? Meteen elektrisch
Als je aan een nieuwe keuken toe bent, kies dan direct voor een vorm van elektrisch koken. Of als je gasfornuis nog niet de deur uitgaat, kun je in ieder geval in de meterkast een aparte groep en leiding laten aanmaken voor als je over een tijdje toch overstapt.
Stap 6: Vervang je cv-ketel door duurzame verwarming
Hiervoor is het goed om te kijken of jouw gemeente inmiddels een warmteplan heeft gemaakt. Hierin staat welke warmtebron jouw wijk straks krijgt.
Warmtenet als warmtebron?
Dan hoef je geen warmtepomp aan te schaffen. Je hoeft zelfs de radiatoren niet aan te passen (als het warmtenet niet met een lage temperatuur werkt). Wat je wel moet doen is je laten informeren over hoe je warm water naar keuken en badkamer krijgt. Denk dan aan bijvoorbeeld een zonneboiler of een douche met warmteterugwinning.
Komt er groen gas (bijv. biomassa)?
Het kan voorkomen dat er een paar wijken zijn in Nederland die overgaan op groen gas ( bijvoorbeeld uit biomassa). Dan is een hybride warmtepomp noodzakelijk. Dit betekent dat je je huis elektrisch verarmt, maar als het buiten koud is, gebruik je groen gas. Check dit met de plannen van jouw gemeente. Sommige gemeenten hebben al een plan gemaakt, andere gemeenten zijn nog niet begonnen.
Komt er géén warmtenet, géén groen gas en géén collectieve warmtepomp?
Als de gemeente geen warmtenet aanlegt of niet voor groen gas-levering kan zorgen, dan is een eigen, elektrische warmtepomp nodig. Laat je goed voorlichten. Voor warm tapwater kun je dit bijvoorbeeld combineren met een zonneboiler en kun je infraroodpanelen plaatsen als bijverwarming.
Nu alvast minder gas verbruiken? Overweeg een hybride warmtepomp.
Een hybride waterpomp kun je naast je huidige cv-ketel gebruiken. Je kunt zo alvast ervaren hoe het is om op lage temperatuur te verwarmen en je bespaart veel gas. Is dat niet zonde omdat je straks toch een ander, volledig aardgasloos systeem moet aanschaffen? Nee, dat hoeft niet zo te zijn: een hybride warmtepomp gaat 15 jaar mee.
Hulp nodig? Dat snappen we!
Als je meer, specifiekere informatie wilt over jouw situatie, kun je overwegen om contact op te nemen met een energieadviseur.
Bron: Milieucentraal