Artikel door Anne Prins, uit Culemborg Duurzaam
Heleen zet haar partytent op in de binnenstad van Culemborg: “Vandaag komt de FIXbrigade energiemaatregelen treffen voor de hele straat. Hier zetten we onze tent op. Dan kunnen we hier koffie drinken, schuilen en een broodje eten. Ook Westerduin Personeel uit Tiel komen helpen. Zij willen graag een aantal uren doneren aan een maatschappelijk project en helpen ons vandaag.”
Anne, bewoner van de straat, nam het initiatief: “Ik kan zelf aan te slag, maar dat zet qua CO2 besparing niet zoveel zoden aan de dijk. We moeten groter denken en in bulk gaan besparen. Daarnaast zijn veel buren 80+ en kunnen zij wel een helpend handje gebruiken. Vandaar dat ik de FIXbrigade mailde of we niet gelijk de hele straat konden doen.” Jori, hoofdfixer van de FIXbrigade: “We moeten met z’n allen energie besparen. Daar helpen de kleine maatregelen bij. Kleine maatregelen zijn bijvoorbeeld je verwarming lager zetten, tochtstrips plaatsen en ledlampen indraaien.
Dat kan tot wel 20% op je energierekening schelen.”
Kylian, van Westerduin Personeelszaken isoleerde de verwarmingsbuizen in de bijkeuken van huisnummer 7: “We proberen dagelijks een positieve impact te maken met ons werk, maar dat is in een hele andere setting. Het is echt heel mooi om dienstbaar te zijn in onze eigen regio, bij mensen thuis en te zien wat je doet voor een ander.” Bewoner: “Ik weet echt zelf wel wat ik moet doen om energie te besparen, maar toen de FIXbrigade door mijn huis liep zag ik alles plots door een andere bril. Ik dacht ineens: owjeej, hij ziet nu de halogeenlamp. En ik was me er ineens van bewust dat ik de schuurdeur altijd open laat staan voor de poes. Daardoor gaat veel warmte verloren. Deze straatactie motiveert mij om een aantal klusjes op te pakken”. Bewoner Mirra (91): “Fijn dat dit geregeld is. En het was ook gezellig, ik heb nog met de brigade meegeluncht in de partytent en een gezellig praatje gemaakt. Verder ben ik ook maar alleen.”
Bewoner Anne: “Ik voelde een behoorlijke drempel om me aan te melden bij de FIXbrigade. Ik weet dat het is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en een slecht geïsoleerd huis. Zou ik dan niet de plek inpikken van iemand die het beter kan gebruiken?” Heleen van Florestein, van stichting Present die de straatactie coördineert, weerlegt dat: “In een straat heb je een gangmaker nodig. Bewoners vertrouwen mensen die ze kennen eerder, dan een onbekende club. Doordat zij in de straat-app heeft gevraagd wie er mee wilde doen, doet de héle straat mee. Zonder een gangmaker lukt dat eigenlijk nooit. Op deze manier doen ook de mensen mee die hun voordeur gesloten houden of de boel niet vertrouwen.”
Meld je straat aan!
Stichting Present heeft nog ruimte voor een aantal straatacties. Je kunt je straat aanmelden voor hulp. Maar ook als groep om éénmalig juist anderen te helpen.
Meld je aan via info@presentculemborg.nl.