Door Han Horstink:
Mijn achterbuurman Theo Elfrink wilde een warmtepomp voor zijn verwarming aanschaffen. Maar hij was gewaarschuwd: enkele buren hadden er al een laten plaatsen, maar kregen last van geluidsoverlast. Bij de ene buur hadden vooral de overburen last, bij de ander vooral zij zelf, door trillingen en geluid in huis. Dat is uiteindelijk minder geworden door betere inregeling. Theo wilde in ieder geval geen gedoe met de buren, dus zocht hij naar een stille warmtepomp.
Na lang zoeken is zijn keuze gevallen op een Wolf monoblock warmtepomp van 7 kW. Theo: “En het moet gezegd: in mijn achtertuin, op zo’n 10 meter afstand hoor ik er niets van. Alleen; de warmtepomp staat precies boven onze slaapkamer, en als de warmtepomp met vrieskou harder moet werken dan gemiddeld, en dan horen we hem zelf soms wel. Dus dan zetten we ‘m ’s nachts uit.”
Theo woont met zijn gezin in een hoekwoning van 150 m2 uit het jaar 2000, maar gebouwd met isolatie die ongeveer voldoet aan de huidige normen, en met warmteterugwinning op de ventilatielucht. Bovendien was er al lage temperatuurverwarming aangelegd in de muren en (in badkamer en keuken) de vloeren. Dat maakte het hele project veel simpeler dan in veel bestaande woningen het geval zal zijn.
Theo heeft een milieutechnische en installatietechnische achtergrond en kon de warmtepomp in het najaar van 2020 zelf aansluiten. Dat maakte het een stuk goedkoper. Ook hoefde hij geen boilervat aan te schaffen, omdat de pomp kon worden aangesloten op het bestaande boilervat van de zonneboiler (van 300 liter). Het heeft hem zo’n 8.000 euro gekost. Met installatie was hij op een bedrag tegen de € 11.000 uitgekomen. Door veel lagere verbruikskosten (elektriciteit wekt Theo op met PV-panelen) verdient Theo de investering makkelijk terug en is er ook nog ruimte voor een nieuwe inductiekookplaat en straks een nieuwe boiler. Theo: “Het is fijn dat ik er meer dan quitte mee speel, maar ik vond het net zo belangrijk om ook zelf te ervaren wat ik anderen adviseer.”
Theo noemt nog een belangrijk voordeel van deze warmtepomp: “Het werkt niet met synthetisch koelmiddel, maar met het milieuvriendelijke gas propaan”. Met propaan kunnen hogere temperaturen (tot 70 graden ipv 55 graden) worden behaald en de warmtepomp werkt op lagere temperaturen een stuk efficiënter dan andere warmtepompen. De installatie had nog wel wat voeten in de aarde. “Omdat het een monoblock is, zit behalve de (grote) ventilator en de compressor ook de warmtewisselaar in de buitenunit. Al met al een enorme kast, die we één hoog het balkon op moesten zien te krijgen. Met een verhuislift en flink wat zweetdruppels is dat toch gelukt”.
Theo en zijn vrouw zijn tevreden. “De temperatuur in huis blijft constanter dan voorheen met de cv-ketel. De warmtepomp kabbelt rustig door. Alleen als het echt koud wordt, moet hij harder trekken.” Toch adviseert hij anderen niet dezelfde warmtepomp aan te schaffen, maar ook te kijken naar goedkopere propaanvarianten die steeds meer op de markt komen, bijvoorbeeld de Vaillant Arotherm Plus. Deze warmtepomp, die net op de Nederlandse markt is, heeft vergelijkbare prestaties, maar is een stuk goedkoper. “En wat geluid betreft: vanaf 1 januari 2021 gelden strengere geluidsnormen voor warmtepompen. De fabrikanten brengen daarom steeds stillere types op de markt, en de installateur schenk hier meer aandacht aan bij het plaatsen van de buitenunit”.