Een initiatief van en voor bewoners om aardgasvrij te verwarmen
De gemeente Culemborg heeft in het Programma Energietransitie 2021 – 2025 de ambitie vastgelegd om in 2040 van het aardgas af te zijn. Om dit te bereiken stimuleert de gemeente bewonersinitiatieven om te komen tot gedragen oplossingen voor de warmtetransitie in de verschillende wijken.
Verkenning
Hierop inhakend is een groep bewoners uit de wijken Molenzicht en Dijkzicht begin 2023 begonnen met een verkenning van de mogelijkheden om hun wijken zonder aardgas te kunnen verwarmen. Dit initiatief heet WarmMolenDijkzicht. Door dit vanuit de bewoners op te pakken, hebben we invloed op de keuze van de warmteoplossing voor onze wijken. Daarbij geloven we in een gezamenlijke aanpak met en voor de hele wijk, omdat we denken dat zo de transitie sneller tot stand komt dan wanneer iedereen individueel aan de slag gaat.
Welk gebied?
In totaal gaat het om ongeveer 1.100 woningen in het gebied dat op de kaartjes wordt weergegeven. Het gebied wordt begrensd door het Bouwlustpad, de Goilberdingerdijk, Otto van Reesweg, Jan van Riebeeckstraat en de Prijsseweg. Bewoners spelen een belangrijke rol in het onderzoek naar de mogelijkheden die er zijn! Iedereen kan in principe meedoen, zowel met een koop- als huurwoning. Het gaat erom tot een goede keuze te komen van een betrouwbare, betaalbare en duurzame oplossing.
Steun
Vrijstad Energie heeft de bewonersgroep in het eerste jaar ondersteund. De gemeente Culemborg heeft de kosten van de technische advisering door adviesbureau BDH op zich genomen. In december 2023 heeft de gemeente een vervolgsubsidie voor 2024 toegezegd. Daarnaast is de initiatiefgroep bezig om aanvullende subsidies te verwerven.
Stand van zaken en vervolgstappen
In het najaar van 2023 is de verkenningsfase afgerond. Het rapport van adviesbureau BDH geeft aan dat een collectieve warmtevoorziening door middel van een warmtenet met warmte uit de Lek (aquathermie) als bron een realistische mogelijkheid is. Met dit resultaat wil de initiatiefgroep najaar 2024 de bewoners benaderen. Daarbij zal onderzocht worden wat de wensen, voorkeuren en mogelijkheden van de bewoners zijn. Er worden bewonersbijeenkomsten georganiseerd en de bewoners zullen regelmatig worden geïnformeerd over de voortgang van het initiatief. Bij deze activiteiten wordt de initiatiefgroep ondersteund door een betaalde projectleider. Ook zal een onafhankelijk bureau de technische aspecten op haalbaarheid toetsen. Als alle seinen op groen staan (technische haalbaarheid is onderbouwd en er is voldoende deelname van bewoners), dan wordt naar verwachting in het voorjaar 2025 een buurtwarmteplan opgeleverd.
Contact
Wil je contact met ons opnemen? Stuur dan een e-mail naar: warmmolendijkzicht@gmail.com