Een initiatief van en voor bewoners om aardgasvrij te verwarmen
De gemeente Culemborg heeft in het Programma Energietransitie 2021 – 2025 de ambitie vastgelegd om in 2040 van het aardgas af te zijn. Om dit te bereiken stimuleert de gemeente bewonersinitiatieven om te komen tot gedragen oplossingen voor de warmtetransitie in de verschillende wijken.
Verkenning
Hierop inhakend hebben enkele bewoners uit Molenzicht en Dijkzicht in 2023 een eerste verkenning laten doen naar de mogelijkheden voor een collectieve warmtevoorziening om hun buurten zonder aardgas te kunnen verwarmen. Met volledige zeggenschap van bewoners. Dit initiatief heet WarmMolenDijkzicht. En er blijken goede mogelijkheden te zijn. Ook zonder aardgas kunnen de woningen in deze buurten worden voorzien van warmte, warm water en misschien zelfs koeling.
Nu zetten de initiatiefnemers van WarmMolenDijkzicht de volgende stap naar een gezamenlijke warmtevoorziening, die betrouwbaar, betaalbaar en technisch haalbaar moet zijn. Samen met zoveel mogelijk andere buurtbewoners. Ze nemen hun wensen en ideeën graag mee in dit project. Iedereen kan meedoen, zowel met een koop- als huurwoning. Het gaat erom samen tot een goede oplossing te komen van, voor en door bewoners!
Welk gebied?
In totaal gaat het om ruim 1.100 woningen in het gebied dat in de afbeelding wordt weergegeven. Het gebied wordt begrensd door het Bouwlustpad, de Goilberdingerdijk, Otto van Reesweg, Jan van Riebeeckstraat en de Prijsseweg.

Steun en samenwerking
Vrijstad Energie heeft WarmMolenDijkzicht in het eerste jaar ondersteund. De gemeente Culemborg heeft de kosten van het technisch advies door adviesbureau BDH op zich genomen. In december 2023 heeft de gemeente een vervolgsubsidie voor 2024 toegekend. WarmMolenDijkzicht heeft aanvullende financiële ondersteuning gekregen van het Duurzaamheidsfonds Betuwewind. Ook woningcorporatie KleurrijkWonen heeft een bijdrage toegezegd.
Op 26 november 2024 hebben een afvaardiging van WarmMolenDijkzicht, wethouder Daphne Bijvoet van de gemeente Culemborg en directeur Tjapko van Dalen van woningcorporatie KleurrijkWonen een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend. Hiermee worden kennis en middelen aan het initiatief beschikbaar gesteld, voor verder onderzoek, het informeren van buurtbewoners en het peilen van draagvlak voor een duurzame warmtevoorziening in de buurten Molenzicht en Dijkzicht.
Vervolgstappen
In 2025 krijgen alle bewoners van Molenzicht en Dijkzicht meer informatie. Ook kunnen ze hun wensen en ideeën inbrengen via een online enquête, tijdens inloopbijeenkomsten en door een mail te sturen naar warmmolendijkzicht@gmail.com. De input wordt gebruikt voor het maken van een buurtwarmteplan.
De mensen van WarmMolenDijkzicht voeren daarnaast gesprekken met andere belangrijke spelers om hen enthousiast te krijgen voor hun collectieve warmtevoorziening. Denk – naast de gemeente en woningcorporatie KleurrijkWonen – bijvoorbeeld aan Waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat, het Geldersch Landschap en Liander.
Contact
Wil je meer informatie over WarmMolenDijkzicht? Ga naar warmmolendijkzicht.nl.
Wil je op de hoogte blijven, heb je vragen of wil je meedenken? Laat het weten via dit contactformulier.