7. Wat kunnen we met de online tool Omons?
Vraag 7.1
De online tool Omons, wat is dat precies?
Antwoord:
Iedereen krijgt een inlogcode en een wachtwoord voor deze tool. Je kunt dan stap voor stap allerlei gegevens invullen die betrekking hebben op jouw energieverbruik. Op basis van deze gegevens kun je zien welke energiebesparingsmaatregelen voor jou geschikt kunnen zijn en wat voor jou een goede oplossing kan zijn als alternatief voor aardgas. Je krijgt niet alleen inzicht in jouw eigen uitkomsten, maar je kunt ook zien wat er in jouw buurt leeft.
Deze uitkomsten worden gebruikt om samen met iedereen uit de buurt te bepalen wat een goede keuze is.
Vraag 7.2
Gaat het zover dat je kunt zien wat je buurman gekozen heeft?
Antwoord: Je kunt op de kaart ongeveer zien welke keuzes anderen in de buurt maken. Verdere gegevens van anderen zijn niet te zien.
Vraag 7.3
Kan ik een persoonlijke uitdraai krijgen?
Antwoord: Op dit moment nog niet, maar dat komt wel.
Vraag 7.4
Kun je ook aangeven op welke termijn je een maatregel wilt?
Antwoord: Dit soort afwegingen zit niet in de tool, maar gaan we bespreken.
Vraag 7.5
De Omons-tool is mede door Alliander ontwikkeld. Wat doen zij met onze gegevens?
Antwoord:
Helemaal niets. De gegevens worden alleen gebruikt om als individuele bewoner én als buurt gemakkelijker tot een warmteplan te kunnen komen. Als de buurt besluit dat Omons geen waarde meer toevoegt in het proces, wordt de tool afgesloten voor de desbetreffende buurt en zijn de data voor niemand meer beschikbaar.
Het wijkwarmteplan zelf en de daarin opgenomen collectieve gegevens (dus alleen opgeteld, niet individueel herleidbaar) komen wel ter beschikking van Alliander. De netbeheerder heeft dat nodig om zo nodig de inrichting van de infrastructuur aan te passen aan onze plannen. Zij kunnen op basis daarvan ook aangeven of en op welke termijn onze plannen gerealiseerd kunnen worden.
Vraag 7.6
Waarom investeert Alliander in zo’n tool?
Antwoord:
Alliander heeft als taak te zorgen voor een betrouwbaar net. Daarbij willen zij de maatschappelijke kosten beperkt houden, ook van de vervanging van het aardgasnet.
Het is ook voor Alliander belangrijk dat buurten nu al nadenken over de manier waarop ze hun warmte willen organiseren. Stel dat heel Nederland dat vlak voor 2040 zou gaan doen, zouden ze nooit aan de vraag van de buurten tegemoet kunnen komen. Alliander helpt ons met deze tool om gemakkelijker tot een keuze te komen zodat zij niet verrast wordt vlak voordat de aardgaskraan dicht wordt gedraaid.
Vraag 7.7
Zou Liander ook iets kunnen leveren?
Antwoord:
Alliander is het moederbedrijf van Liander. Deze tool is een bijdrage van Alliander.